Мектеп асханасында пайдалануға тыйым салынған тағамдар/Список запрещённых продуктов для школьных столовых » КГУ "Экономический лицей"
Абай облысы білім басқармасының
Семей қаласы білім бөлімінің
"Экономикалық лицейі"
коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Қабылдау бөлімі :
+7(7222) 32-75-15
Есепші бөлімі:
+7(7222) 36-03-11
Нашар көрушілер
нұсқасы
» » Мектеп асханасында пайдалануға тыйым салынған тағамдар/Список запрещённых продуктов для школьных столовых
07
апрель
2022

Мектеп асханасында пайдалануға тыйым салынған тағамдар/Список запрещённых продуктов для школьных столовых

             Мектеп асханасында пайдалануға тыйым салынған тағамдар

              Тәрбиелеу және білім беру объектілерінің қоғамдық тамақтану ұйымдарында мыналарды:

  • қатық, сүзбе, айранды;
  •  туралған ет қосылған құймақтарды;
  • флотша макаронды;
  • зельцтер, форшмактар, сілікпелер, паштеттерді;
  • кремі бар кондитерлік өнімдерді;
  • тұтыну қаптамасындағы кондитерлік өнімдер мен тәттілерді (шоколад, кәмпит, печенье);
  • морстар, квастарды;
  • фритюрде қуырылған өнімдерді;
  • шала пісірілген жұмыртқа, қуырылған жұмыртқаны;
  • күрделі (4 компоненттен артық) салаттарды; қаймақ пен майонез қосылған салаттарды;
  • окрошканы;
  • саңырауқұлақтарды;
  • өнеркәсіпте дайындалмаған (үйде дайындалған) тамақ өнімдерін;
  • тез дайындалатын құрғақ тағамдық концентраттар негізіндегі бірінші және екінші тағамдарды;
  • газдалған, емдік және емдік-асханалық минералдық суды, тәтті алкогольсіз сусындарды, алкогольсіз энергетикалық (сергітетін) сусындарды, диффузиялық қойылтылған шырындарды (қаптамаланған минералды және ауыз суды қоспағанда);
  • фаст-фудтар: гамбургерлер, ход-догтар, чипсілер, кептірілген нан, қытырлақ нанды;
  • ащы тұздықтар, кетчуптар, ащы дәмдеуіштерді (бұрыш, ақшелкек, қыша) дайындауға және өткізуге;

                 2) мыналарды:

  • пастерленбеген сүтті, термиялық өңделмеген сүзбені және қаймақты;
  • суда жүзетін құстың жұмыртқасы мен етін;
  • ауыл шаруашылығы малының сырқаттанушылығы бойынша қолайсыз шаруашылықтардың сүтін және сүт өнімдерін;
  • тіл, жүректі қоспағанда өнімді мал мен құстың субөнімдерін;
  • механикалық түрде сылынып алынған өнімді малдың етін және құс етін;
  • құс етінен алынған құрамында коллаген бар шикізатты;
  • сойылған өнімді мал мен құстың қайта мұздатылған өнімдерін;
  • генетикалық түрлендірілген шикізаттар және (немесе) құрамында генетикалық түрлендірілген көздер бар шиізаттарды;
  • йодталмаған тұзды және құрамында темір бар витаминдермен, минералдармен байытылмаған (фортификацияланбаған) жоғарғы және бірінші сұрыпты бидай ұнын пайдалануға жол берілмейді.



Список запрещённых продуктов для школьных столовых

В организациях общественного питания объектов воспитания и образования не допускается:

1) изготовление и реализация:

  • простокваши, творога, кефира;
  • фаршированных блинчиков;
  • макарон по-флотски;
  • зельцев, форшмаков, студней, паштетов;
  • кондитерских изделий с кремом;
  • кондитерских изделий и сладостей (шоколад, конфеты, печенье) в потребительских упаковках;
  • морсов, квасов;
  • жареных во фритюре изделий;
  • яиц всмятку, яичницы – глазуньи;
  • сложных (более четырех компонентов) салатов;
  • салатов, заправленных сметаной и майонезом;
  • окрошки;

     2) использование:

  • не пастеризованного молока, творога и сметаны без термической обработки;
  • яиц и мяса водоплавающих птиц;
  • молока и молочных продуктов из хозяйств, неблагополучных по заболеваемости сельскохозяйственных животных;
  • субпродуктов продуктивных животных и птицы, за исключением языка, сердца;
  • мяса продуктивных животных и мяса птицы механической обвалки;
  • коллагенсодержащего сырья из мяса птицы;
  • продуктов убоя продуктивных животных и птицы, подвергнутых повторному замораживанию;
  • генетически модифицированного сырья и (или) сырья, содержащего генетически модифицированные источники;
  • не йодированной соли и необогащенной (нефортифицированной) железосодержащими витаминами, минералами пшеничной муки высшего и первого сортов.